Gepubliceerd op 11 juli 2022

Rijswijk aan het woord: Claudia Merkus

Met dank aan salsa liefhebber Claudia Merkus, konden bezoekers na de wervelende theatershow Soy de Cuba, genieten van een minstens zo feestelijke afterparty.

De Rijswijkse Claudia verdient de kost als fotograaf, visagist en haarstylist. ’t is geen verrassing dat salsadansen haar favoriete hobby is. Vanuit deze passie probeert Claudia met enige regelmaat een leuk salsa evenement te organiseren. Ooit boekte ze een paar salsa lesjes om haar hoofd leeg te maken; maar al snel werd de liefde voor deze - van oorsprong Cubaanse dans – aangewakkerd. “Je moet het natuurlijk leren, maar uiteindelijk geeft het zo’n warm gevoel. En dat alleen door te dansen.”
 

Hoe ziet je werk er nu uit?

Nog altijd blijft het wat achter na corona. Het is zoekend naar wat kan en wat niet. Ik hoopte dat het dit jaar allemaal weer op gang zou komen. De realiteit blijkt anders. Maar ik probeer mij zoveel mogelijk te focussen op andere leuke dingen. 
 

Hoe kwam je op het idee om de schouwburg te benaderen met jouw plannen?

Ach, zo een idee popt gewoon op, op de gekste momenten. Zo dacht ik dus ineens “ Waarom geen salsa evenement in de schouwburg? Het is een prachtige locatie, binnen en buiten. Het ligt centraal, mensen houden van dansen.” Vervolgens trok ik de stoute schoenen aan en stuurde hen een mail. Vervolgens rustig afwachten of er wat uit voort zou komen.

Enige tijd na mijn mail, bezocht ik in de schouwburg een Bee Gees tribute show, met na afloop een discoparty. Dat was zo leuk, een groot feest! Je zag mensen opbloeien en plezier hebben. Dat was voor mij de bevestiging dat mijn intuïtie juist was. Mijn keuze om de schouwburg te schrijven was de juiste.
 

Wist je dat wij de voorstelling Soy de Cuba op het programma hadden staan?

Nee, zeker niet. Maar toeval bestaat niet, het was een fantastische bijkomstigheid! Het is een en al Cubaans wat de klok slaat momenteel; Cuba is hot en happening! Denk alleen al aan de Spaanse muziek op de radio, met Rolf Sanchez als aanvoerder. Hij geeft het een enorme boost. Dat deze voorstelling er was, maakte het plaatje compleet.

 

Kun je vertellen hoe de organisatie van de afterparty van Soy de Cuba in z’n werk ging?

Iedereen heeft verschillende kwaliteiten, mijn organiserende kant is een nieuw talent dat ik heb ontdekt. Vaak is het in de salsa-wereld allemaal vrij snel geregeld; Ter illustratie, vorige week appte iemand in de groepsapp dat ie zin had in een BBQ. Dat is dan binnen tien minuten geregeld. De een laat weten vlees mee te nemen, de volgende brood en een ander appt meteen een locatie. Wat volgt is een  gezellige avond vol hapjes, drankjes en dans. Kijk, dat is die Latin danswereld.

Met die spontaniteit moet je bij het organiseren van een groter evenement wel iets voorzichtiger zijn. Ik kan in mijn enthousiasme nogal overweldigend zijn. Daar moest soms de rem op. Toen ik dat eenmaal doorhad ging het goed. Ik heb veel mensen gesproken en ook echt mijn netwerk vergroot hierdoor. Een  DJ en fotograaf waren zo geregeld, maar de auto bijvoorbeeld, ging via via. Het zijn  allemaal mooie lessen. De voorbereiding nam meer tijd in beslag dan ik van tevoren had ingeschat, maar uiteindelijk ging het allemaal goed. Dan ben je uiteindelijk ook echt tevreden met hetgeen je hebt neergezet.


Wat vond je van het aandeel van de schouwburg in dit proces?

De schouwburg stelde zich heel prettig op in het hele proces. Jullie kwamen soms met kritische vragen over zaken waar ik niet altijd over had nagedacht. Voor mij was het een goede ontwikkeling die mij helpt bij mijn toekomstplannen. Daarnaast werkte jullie enthousiasme enorm motiverend.
 

Hoe heb je de avond zelf beleefd?

Eigenlijk was ik hoofdzakelijk bezig met observeren; je wilt niet dat mensen zich tot iets gedwongen voelen. De avond zelf liep als een geoliede machine, er was volop respect naar elkaar en al die lachende gezichten maakte het dubbel en dwars de moeite waard. Zo was er oudere heer, behoorlijk op leeftijd, wie ik vroeg of hij met mij wilde dansen, die avond. In eerste instantie bedankte hij voor het aanbod, vanwege pijn in zijn knie. Werd ik later op de avond later alsnog op mijn schouder getikt door hem; hij wilde toch een dansje wagen. Vol energie en overgave ging hij los. De grote glimlach op zijn gezicht gaf mij zo’n goed gevoel. Daar doe je het voor!
 

Is iets dergelijks wat jou betreft voor herhaling vatbaar?

Absoluut! Ik heb toevallig recent iemand van de gemeente gemaild om eenzelfde evenement buiten op te zetten. Dat werd goed ontvangen. Als het allemaal lukt, staat het daadwerkelijk te gebeuren op het Boogaardplein. Zo zie je maar dat lessen leren, netwerk opbouwen en niet opgeven ook echt werkt!   Ik plantte mijn zaadjes en inmiddels is de eerste bloem uitgekomen.
 

Welke tip heb je voor mensen die een evenement wensen te organiseren bij de schouwburg?

Volg en vertrouw je gevoel, dat is het allerbelangrijkste! Als jij je gevoel weet  over te brengen op de ander, wordt je begrepen en kan de ander je ook begrijpen en  kun je wat voor elkaar betekenen. Vervolgens (samen) je schouders eronder zetten.
 

Heb je nog iets toe te voegen?

Nee, behalve duizendmaal dank! Ik heb het echt met liefde gedaan. Gevoel liegt nooit!

 

Als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!