Van de makers van Nu ik je zie en Sonny Boy
Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geheime geschiedenis van dit huis. Pas tijdens de verbouwing ontdekt ze intrigerende sporen uit het verleden. Onder de houten vloeren en achter wandpanelen vindt Van Iperen schuilplaatsen en verzetskrantjes. Van Iperen begint aan een jarenlange zoektocht om een reconstructie te kunnen maken van die periode. Zo ontdekt ze dat op het dieptepunt van de oorlog 't Hooge Nest, dankzij twee Joodse zussen, een van de grootste onderduikadressen van Nederland is. Een veilige haven voor vele onderduikers, een doorvoerroute voor het verzet en een plek waar de cultuur rijkelijk bloeit.
De monoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden. Met een zoektocht door het huis en daarmee door de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en haar bewoners.
Gebaseerd op de gelijknamige bestseller die Roxane van Iperen schreef over dit waargebeurde verhaal.
Gespeeld door Fockeline Ouwerkerk (o.a. Bankier van het Verzet, Taal is zeg maar echt mijn ding en Moordvrouw).
Credits
Producent: Solo Stories
Actrice: Fockeline Ouwerkerk
Regie: Benno Hoogveld
Oorspronkelijk script: Marc Veerkamp
Muziek: Rik Ronner
Decorontwerp: Paul Boereboom
Kostuumontwerp: Glenn Hewitt
Lichtontwerp: Hendrik Walther
Fotograaf: Annemieke van der Togt
Holocaust-tentoonstelling in de Kleine Zaal
In 2024 en 2025 herdenken we in Nederland dat we 80 jaar vrij zijn. In onze Kleine Zaal is er daarom deze avond een tentoonstelling, die de verhalen van de Joodse gemeenschap in Rijswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld brengt.
Deze tentoonstelling nodigt bezoekers van de voorstelling uit om stil te staan bij een belangrijk stuk van de geschiedenis van onze stad. Ontdek hoe de maatregelen tegen Joden hun levens veranderden, lees de persoonlijke verhalen van kwetsbare groepen en leer over de Rijswijkse kinderboekenschrijfster Ida Vos. Sta stil bij het lot van de familie Van Praagh, van wie velen niet terugkeerden. Reflecteer op de betekenis van onderscheidingen en de symboliek van struikelstenen. De tentoonstelling nodigt uit om een moment te nemen om te herinneren, te herdenken en samen het verleden niet te vergeten.
De tentoonstelling is ontwikkeld door de werkgroep 80 jaar vrijheid, in samenwerking met de Bibliotheek aan de Vliet.